QenA by Frank Epping

Veel gestelde vragen


Algemeen

Q1. Wat is een cobot?

A1.

Een cobot, ook wel co-robot of collaboratieve robot, is een robot die ontworpen is om samen te werken met mensen. Dormac is de officiële distributeur van Doosan Robotics voor de verkoop van cobots in Nederland en België. De cobot van Doosan onderscheidt zich op diverse punten, zoals betrouwbaarheid, veiligheid en stabiliteit. Zo zijn Doosan cobots de veiligste cobots in de industrie. De motor schakelt uit als de krachtsensoren weerstand voelen, zogenoemde botsingsdetectie en het kunnen inzetten van veilige werkruimtes in de bedieningssoftware.

Q2. Wat is het verschil tussen een cobot en industriële robot?

A2.

Een industriële robot is heel krachtig en daardoor veel minder veilig, vandaar dat er meestal een veiligheidskooi om de robot heen gezet moet worden om ongelukken te voorkomen. Bij een cobot is dat dus niet nodig. Bij Doosan cobots zorgen zogenaamde krachtige 'Force Torque Sensoren' ervoor dat ze onmiddelijk elke kracht kunnen voelen die op de gewrichten wordt uitgeoefend. Dit maakt ze zeer gevoelig voor botsingsdetectie en veel veiliger dan andere merken die conventionele stroombesturingsmethoden gebruiken of koppelsensoren hebben op slechts één of twee assen. Het kleine formaat en het lage gewicht van de cobots maken ze zeer mobiel. Dit is een groot voordeel voor fabrieken, die automatisering kunnen implementeren zonder de lay-out van de productielijn significant te veranderen.

Q3. Voor welke industrieën kunnen cobots worden ingezet?

A3.

Cobots kunnen worden ingezet in een breed scala van industrieën, zoals bijvoorbeeld de auto-, elektronica-, chemische-, metaal-, voedings- en medische industrie.

Q4. Hoe werkt een cobot?

A4.

Een cobot kunt u simpele instructies geven door deze handmatig in te stellen door middel van een tablet of laptop. Door het koppelen van de juiste grijper of gripper aan de flens (kop van de cobot) en andere toebehoren, kan de cobot simpele, zware en/of repetitieve taken uitvoeren. Zo kan de cobot taken overnemen die ergonomisch belastend zijn voor de werknemer of ze kunnen een kwaliteitescontrole uitvoeren. Een ideale klus voor cobots. Ze gaan onvermoeibaar door en je kan ze telkens op een andere manier inzetten. Heb je het als ondernemer moeilijk om medewerkers te vinden of gemotiveerd te houden voor bepaalde routine taken? Een cobot kan de ideale oplossing zijn.

Q5. Kan ik een cobot demonstratie krijgen?

A5.

Dat is mogelijk bij ons in De Goorn, wij hebben diverse cobotopstellingen in ons cobot lab. U kunt contact met ons opnemen voor een afspraak.

Q6. Waarom kiezen voor robotisering?

A6.

Robotisering verhoogt de productiviteit: Een robot kan meer in minder tijd en maakt minder fouten. Het beoogde resultaat is dat klanten sneller en beter bediend worden. Bedrijven moeten echter wel goed kijken hoe een robot past in het werk- en productieproces.

Robotisering is een oplossing voor zwaar, repeterend of vervelend werk: Een robot wordt niet moe en kan goed worden ingezet om saaie, repeterende handelingen uit te voeren.

Robotisering verhoogt de kwaliteit: Een robot maakt geen fouten. Intelligente zelflerende systemen voorkomen fouten en zorgen voor informatie (data), die het bedrijf kan gebruiken om de kwaliteit van zijn product of dienst te verhogen.

Robotisering kan een oplossing zijn voor het toenemende arbeidstekort: Nederland vergrijst, waardoor minder er mensen beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt. Cobots kunnen het werk voor een deel overnemen en/of heel goed en veilig met elkaar samenwerken.

Robotisering kan de efficiency en flexibiliteit vergroten: Flexibel is qua formaat en werkstukgewicht dat de cobot kan handlen. Flexibel is qua aantallen werkstukken die de cobot onbemand op de machine kan laden. Door de flexibele manier van programmeren en een verscheidenheid aan grijpers en andere toebehoren aan de flens, kan een cobot vlot ingezet worden op jouw klantspecifieke proces.

Veiligheid

Q1. Wat is botsingsdetectie?

A1.

Een collaboratieve robot zorgt voor de veiligheid van de omringende medewerkers door onmiddelijk te stoppen wanneer hij een mogelijke botsing detecteert. De robots van Doosan hebben een ingebouwde precisiekoppelsensor in elk van de zes assen om het beste aanvaringsgevoeligheidsniveau voor veiligheid in de industrie te bieden. Wanneer de botsingsgevoeligheid is ingesteld op 100% is 5N al mogelijk.

Q2. Zijn de collaboratieve robots van Doosan gecertificeerd?

A2.

De cobots van Doosan zijn KCS gecertificeerd en de fabrieken hebben internationale ISO9001-certificering ontvangen. De producten zijn CE-gecertificeerd in Europa en NRTL-gecertificeerd in de VS. Bovendien zijn ze gecertificeerd voor functionele veiligheid, wat de belangrijkste certificering voor cobots is en ze hebben het hoogste certificeringsniveau in de branche. ISO 10218-1, ISO 10218-2 en ISO TS15066 Gecertificeerd. Dit zijn internationale normen die het veiligheidsontwerp, beschermende acties en de richtlijnen van industriële robots regelt. Doosan overtreft deze minimumnormen ruimschoots.

Q3. Zijn collaboratieve robots echt veilig?

A3.

De cobots van Doosan hebben een ingebouwde precisie-koppelsensor in elk van de zes assen voor uitstekende botsingsdetectie. De sensoren beschermen werknemers door zelfs kleine botsingen te detecteren. Bovendien kunnen de unieke functies van de Doosan robot, zoals Virtual Fence en Safety Zone, extra coöperatieve zones instellen om de veiligheid te verbeteren. Een eenvoudige interface met andere veiligheidssystemen, zoals laserscanners, zorgt ook voor veiligheid. Doosan robots werken het beste als de omgeving rond de robot en de veiligheid van randapparatuur zijn gewaarborgd. Bekijk onze pagina over veiligheid.

Q4. Welke stopcategorie wordt gebruikt voor noodstop in Doosan Robotics?

A4.

De noodstop is ontworpen volgens “stopcategorie 1”, wat betekent dat de stroom wordt onderbroken, maar de motoren actief vertragen. Doosan is het enige merk die PLe Cat4 op de noodstopvoorzieningen scoort. Hetzelfde geld voor de veiligheidstops, Pld Cat3.

Q5. Welke stopcategorie wordt gebruikt voor veiligheidsstop in Doosan Robotics?

A5.

De veiligheidsstop is ontworpen volgens "stopcategorie 2", wat betekent dat het een gecontroleerde stop is, waarbij de motoren blijven draaien. Veiligheidssystemen bewaken de stop.

Q6. Welk niveau van noodstopveiligheid in Doosan Robotics?

A6.

Het noodstopsysteem is ontworpen op prestatieniveau PL d en heeft een categorie 3-systeem dat de noodstop bestuurt (definities volgens ISO 13849-1)

Q7. Waar dient de Multocolor LED ring voor?

A7.

Herken de status van cobot aan de kleur van de LED ring (wit, blauw, rood, geel, groen en blinkend). Bevind de cobot zich in safety zone, programmeer-, wacht of storingstand?

Kenmerken

Q1. Waar bestaat een standaard cobot uit?

A1.

Het robotsysteem van Doosan bestaat meestal uit drie eenheden; de robotarm, een robotbesturing en een teach-pendant om de robot te bereiken.

Q2. Wat is 'Direct Teaching'?

A2.

Doosan Robotics' Direct Teaching Unit. Ook wel cockpit genoemd. Handig geïntegreerd in de kop van de cobot voor het direct programmeren met 1 hand. 5 unieke knoppen (!) voor vrijgave of fixeren van de assen, toevoegen of verwijderen van punten, of uw eigen keuze van voorgeprogrammeerde functies. Je kunt een robot beweging leren door de robotarmen te bewegen zonder dat je een expert hoeft in te zetten om te programmeren. Daarom wordt het ‘direct teaching’ genoemd.

Q3. Zijn de robots van Doosan gemakkelijk te gebruiken?

A3.

Dankzij de uitstekende prestaties en functionaliteiten van Doosan robots, kunnen zelfs beginners de cobots gemakkelijk gebruiken. Doosan Robotics heeft de behoeften van gebruikers bestudeerd door meer dan 200 locaties te bezoeken en het werkproces van werknemers op niet-geautomatiseerde locaties te analyseren vanaf het vroege stadium van de ontwikkeling van robotsystemen. Als resultaat introduceerde Doosan de intuïtieve en gebruiksvriendelijke robotoplossing met maximale gebruikservaring. De uitstekende gebruiksvriendelijkheid van Doosan robots werd erkend met een ‘Red Dot Design Award’ onderscheiding.

Q4. Wat betekenen de modelnamen?

A4.

Doosan heeft een eenduidige naamgeving voor alle modellen geïntroduceerd. Doosan heeft bijvoorbeeld vier modellen van de M-serie. Als voorbeeld; Het twee cijferige nummer na de ’M’ staat voor het laadvermogen. De daaropvolgende cijfers staan voor het bereik van de cobot. De collaboratieve robot M1509 kan dus 15kg dragen en heeft een bereik van 900mm. Naast de M-serie, heeft Doosan ook een ‘Almighty’ A-serie en ‘High-Power’ H-serie. De Doosan H2515 kan dus 25kg dragen en heeft een bereik van 1500mm.

Q5. Hoeveel modellen heeft Doosan gelanceerd?

A5.

Doosan heeft 10 modellen gelanceerd om oplossingen te kunnen bieden die zijn geoptimaliseerd voor de diverse productielocaties. De modellen bieden een laadvermogen van minimaal 6kg en maximaal 25kg, en een bereik van 900mm tot 1700mm. Doosan Robotics heeft het meest uitgebreide leveringsprogramma in de industrie. Bekijk hier de volledige line-up cobots.

Q6. Hoe anders presteren de cobots van Doosan?

A6.

De kracht van een collaboratieve robot is dat hij met mensen kan werken. De cobots van Doosan kunnen niet alleen eenvoudige hulptaken uitvoeren, maar ook samenwerken met mensen. Een cobot die met mensen samenwerkt, vereist een zeer hoge mate van robotfunctionaliteit. De cobots van Doosan kunnen de complexe actiepatronen van arbeiders exact simuleren. De geavanceerde robottechnologieën van Doosan, zoals nauwkeurige krachtregeling en adaptieve besturing, maken dit mogelijk. Bovendien heeft Doosan een robuust platform gebouwd. Ze hebben hun eigen robottaal gemaakt om op het stabiele platform te draaien. Vervolgens hebben ze een besturingsalgoritme van het hoogste niveau ontwikkeld dat de robotfunctionaliteit maximaliseert en het mogelijk maakt om het op verschillende gebieden toe te passen voor de beste prestaties.

Q7. Zijn er ook accessoires of toebehoren voor een cobot?

A7.

Zeker! Allereerst zijn er diverse aanverwante accessoires leverbaar als een Teach Pendant Soft Cover, Water Jacket, Dress Pack Teach Cockpit, Cable management. U vind ze hier. Smart Vision modules zijn verkrijgbaar waarmee u de aanwezigheid van objecten te zien zijn voor metingen van positie, hoek, diameter of legte te bepalen zijn. Ook applicaties als bijvoorbeeld een mobiele robot tafel of een afzuigtafel in combinatie met een cobot is mogelijk voor bijvoorbeeld lassen of schuren. Bent u op zoek naar een gripper of toeleversysteem voor aan de flens? Er zijn veel mogelijkheden die je aan of rondom een cobot of lichte industriële robot nodig kunt hebben. Wij vertellen u graag meer.

Toepassingen

Q1. Voor welke processen kunnen cobots worden ingezet?

A1.

Cobots kunnen worden toegepast in een breed scala aan processen, zoals het assembleren van onderdelen, het aandraaien van schroeven en kwaliteitsinspectie met behulp van vision systemen. Ze kunnen ook worden toegepast bij pick & place, verpakken, palletiseren, lassen, polijsten en ontbramen.

Q2. Kan een cobot ook wegen?

A2.

De cobot van Doosan is in staat om producten te wegen én te bepalen of dat gewicht goed of fout is. De nauwkeurigheid hangt wel af van de positie en snelheid. Doosan is de enige met een automatische tool weegfunctie (incl. Centre of Gravity). Tevens de enige cobot met automatische TCP-bepaling.

Q3. Kan een cobot palletiseren?

A3.

Met palletisering software configureert u binnen 10 minuten uw stapelpatronen voor dozen of zakken, zonder enige kennis van programmeren. In combinatie met onze M- en H-serie cobots, kunt u tot wel maximaal 25kg aan dozen stapelen. Flexibel inzetbaar, verlaag uw productiekosten, gemakkelijk en intuïtief, precies zoals u dat wilt.

Q4. Is er ook een model beschikbaar voor een 'vuile' werkomgeving?

A4.

Het Heavy Duty Model of het Stain Resistant Model is geschikt voor omgevingen met vochtige dampen van bijvoorbeeld CNC machines. Een speciale coating zorgt voor een eenvoudige reiniging en zorgt ervoor dat er geen slijtage van gevoelige rubberen afdichtingen plaatsvind.

Technisch

Q1. Wat is de nauwkeurigheid van de Doosan cobot met 'Force Torque Sensoren'?

A1.

Voordeel van de de Doosan cobots is dat zijn krachtsensoren zogenaamde ‘Force Torque Sensoren’ in alle zes assen ingebouwd zijn en hij kenmerkt zich door een nauwkeurigheid van ± 0,2N. De ‘FTS’ zijn ingebouwd in alle assen van de M- en H-serie. Daarnaast schakelt de Doosan cobot de motor af bij weerstand, zodat deze niet langer wordt belast.

Q2. Is de Doosan Robotics-controller compatible met machine vision-systemen?

A2.

Ja, de Doosan Robotics-controller kan worden geconfigureerd om rechtstreeks te communiceren met bijna elk industrieel apparaat dat communiceert via TCP / IP 100 Mbit, Modbus.

Q3. Wat is de technische specificatie van collaboratieve robots TS 15066?

A3.

TS (Technische specificaties) 15066 is een werkdocument. De technische specificatie ISO / TS 15066 werd begin 2016 gepubliceerd en definieert de toegestane samenwerkingsmodi met de relatieve limieten van kracht en snelheid die voor de robot zijn toegestaan, waarvan toepassing.

Q4. Wat is de maximale snelheid van de Doosan Robotics 6-assige arm?

A4.

De 6-assige armen kunnen een snelheid bereiken van 2 m/s.

Q5. IS het mogelijk om (adaptieve) applicaties met force control uit te voeren, zonder extra hardware of software?

A5.

Ja, de Doosan Robotics-controller kan de hoeveelheid kracht die de arm in de bepaalde richting produceert, regelen en beperken.

Q6. Wat zijn de meeste voorzieningen in de Tool flens?

A6.

Voeding in flens 24V / 2A continu, 3A piekvermogen (anderen slechts 1.5A). 6dig in- (PNP, galvanically isolated) 6 dig outputs (PNP, galvanically isolated, 50mA).

Q7. Kan de cobot singulariteit passeren?

A7.

Doosan Robotics is in staat om singulariteit in elke snelheid te passeren met 3 opties; traject behouden, vermijden, snelheidsaanpassing.

Q8. Welke partners zijn geschikt voor de tooling van de cobots?

A8.

Op de Doosan MATE's informatiepagina (online) kunt u de laatste stand van zaken vinden op het gebied van Plug and Play tooling en software. Op deze pagina komen regelmatig updates voorbij. Voordragen van nieuwe partners is mogelijk.

Q9. Hoe is de robot programmeerbaar?

A9.

Doosan Robotics Cobots kunnen op drie manieren worden geprogrammeerd:

1) Handmatig: waypoints worden aangeleerd door de operator door de robot handmatig via de ‘Direct Teaching Unit’ naar de gewenste posities te verplaatsen.

2) Via de teach-pendant zijn bijna alle functies van de robot toegankelijk in een zeer intuïtieve point-and-click-omgeving

3) Scripttaal: voor zeer grote of complexe programma's kan het efficiënter zijn om te programmeren met de volledige robotscripttaal.

Q10. Hoe zit het met de software?

A10.

Er is veel software optioneel verkrijgbaar. U kunt zowel online als offline programmeren. Doosan Robotics DART-Studio is software waarmee de Doosan robots nog eenvoudiger en overzichtelijker via de computer kunnen worden geprogrammeerd. Programmeren, simulaties, gegevensbewaking en onderhoud zijn belangrijke onderdelen van deze handige software. Zowel online als offline te gebruiken, is de DART Studio een praktische en aanvullende tool om u te ondersteunen bij het programmeren van uw applicaties. Ontdek hoe gemakkelijk dit is en bespaar kostbare tijd.

Q11. Wat is de Homberger HUB?

A11.

Homberger Hub is een softwareplatform om Doosan Robotics cobots uit te breiden met Industry 4.0 slimme functies. Het platform bestaat uit het Homberger Hub Device en een set apps, die elk een specifieke functionaliteit hebben. De Recordbot plugin software maakt het programmeren van contouren kinderlijk eenvoudig. DRL Studio is een op Python gebaseerde scripting assistent. Zoek naar extensies, python bibliotheken en Homberger powerups. Met CheckApp kunt u eenvoudig de status van uw cobot volgen op uw Teach Pendant, smartphone of desktop.

Q12. Met welke software is Doosan Robotics compatible?

A12.

Doosan Robotics is compatibel met software & tooling van o.a. RoboDK, Visual components, ROS Packages, OnRobot A/S, SCHUNK, Weiss Robotics, SICK, Solomon 3D, Pickit 3D, Schmalz en vele anderen.